Farfalline, Filini, Gratton, Gnocchi: Vyznáte sa v talianskych cestovinách?

talianske cestoviny názvy kvíz online test

Osolená voda a “al dente” – to vie o cestovinách asi každý. Ale kto rozozná jednotlivé druhy? Vyskúšajte, ako sa vyznáte v názvoch rôznorodých talianskych cestovín.

Farfalline, Filini, funghetti, Gratton, Conchliglie rigate a desiatky iných druhov cestovín, v ktorých aby sa vyznal čert. Naviac sa rôzne druhy tradične ponúkajú len v rôznych regiónoch Talianska. Vyskúšajte si v našom kvíze, ako sa vyznáte v základných druhoch, ktoré by ste mali v jedálnom lístku poznať, aby ste vedeli, do čoho idete.

V teste je pre vás pripravených dokopy 10 otázok. Niektoré sú ľahšie, iné zas o dosť ťažšie. Správna odpoveď je vždy iba jedna. Koľko bodov sa vám podarí získať? Skúste a dajte nám vedieť v komentári na facebooku. Poďte na to!

Viac kvízov a zábavy nájdete TU

Štart

#1. Cestoviny v tvare trubičiek, ktoré sa plnia a najlepšie následne ešte zapekajú, sa označujú ako?

Ide o väčší druh cestovín, bývajú až 10 centimetrov dlhé.

#2. U nás takzvané vretená sa v Taliansku správne nazývajú slovom?

Názov cestovín, ktoré majú pôvod v južnom Taliansku, je odvodený zo slova “fuso”, teda “vreteno”.

#3. Rigatoni a penne, na prvý pohľad vyzerajú skoro rovnako, ale nie je tomu tak, pretože?

Sú kratšie a disponujú širším otvorom, zatiaľ čo penne sú užšie a majú skosené konce.

#4. Na tomto obrázku sú?

Príznačný je pre nich tvar motýlikov či mašličiek a to, že v strede sú hrubšie a na okrajoch tenšie.

#5. Plneným cestovinovým taštičkám v tvare štvorčeka sa hovorí?

Typické ravioly sú plnené mäsom, ricottou či špenátom, tvoria ich dve vrstvy cesta v tvare štvorca. Môžu byť ale aj kruhové a polkruhové. Najviac podobné sú im tortellini.

#6. Nápadne sa podobajú kolesám od vozidla, odborníci na cestoviny im však hovoria?

Podávajú sa s omáčkami, vyniknú aj v šalátoch.

#7. Tieto cestoviny sú obľúbené s omáčkami. Hovorí sa im?

Sú to stredne dlhé cestoviny pochádzajúce pôvodne zo Sicílie. Sú vyrobené z tvrdej pšenice. Majú drsný povrch a bronzovú farbu. Vďaka tomuto tvaru a svojmu povrchu sa veľmi dobre hodia k omáčkam.

#8. Capellini sú?

Ide o tak tenké cestoviny, že si vyslúžili prezývku “anjelske vlasy”.

#9. Sú to lisované cestoviny v tvare obdĺžnika, ktoré sú známe ako?

Cestovinové pláty dali meno pokrmu, ktorý sa z nich vyrába. Lasagne sú kombináciou bešamelu a mäsa.

#10. Tieto naozaj široké rezance sa odborne nazývajú?

Sú typické pre rímsku a toskánsku kuchyňu, veľmi podobné sú im tagliatelle pôvodom z Bologne.

Dokončiť

Výsledok

-