Milujete varenie? Ukážte, ako dobre sa vyznáte v gastronomických špecialitách

Potrpíte si na dobré jedlo? Radi varíte? Chutí vám? V tom prípade si hravo poradíte s našim nasledujúcim “jedlým” kvízom.

V kvíze je pre vás pripravených dokopy 9 otázok. Niektoré sú ľahšie, iné zas o dosť ťažšie. Správna odpoveď je vždy iba jedna. Koľko bodov sa vám podarí získať? Skúste a dajte nám vedieť v komentári na facebooku. Poďte na to!

Viac kvízov a zábavy nájdete TU

Štart

#1. Pâté de Foie gras je paštéta, ktorá sa vyrába z pečene?

Ide o francúzsku špecialitu, na výrobu ktorej sa používajú predovšetkým husacia a kačacia pečeň.

#2. Coleslaw, populárny šalát z kapusty, majonézy, cibule a mrkvy, má, čo sa názvu týka, pôvod v?

Koolsla je pôvodne holandský termín pre označenie kapustového šalátu.

#3. Viete, čo to je pučálka?

#4. Viete, odkiaľ pochádza Kuskus?

Práve tu sa dodnes vyrába kuskus ručne. Náročný proces predstavuje priamo rituál. Obilnina sa dlhé hodiny len mieša, po zaliatí slanou vodou príde na rad drvenie, sušenie a preosievanie, až vzniknú drobné kuskusové zrná.

#5. Sladký kysnutý pekárenský pokrm, ktorý sa pečie na tzv. trdle pochádza zo Sedmohradska. U nás sa mu hovorí?

#6. Chorizo, niekedy písané aj ako čorizo, je výrazne korenistá pochutina. Je to?

Ide o tradičnú španielsku klobásu, ktorá sa vyrába z bravčového mäsa, papriky a cesnaku.

#7. Bešamel, cibuľové pyré, smotana. Čo z toho všetkého môže vzniknúť? Samozrejme tá najjemnejšia omáčka známa ako?

Omáčka dostala meno podľa Charlesa de Rohana, princa zo Soubise.

#8. Koláčiky šťastia, ako sa im hovorí, poznáme hlavne z čínskych reštaurácií, zvláštne ale je, že s Čínou majú pramálo spoločného. Ide totiž o tradíciu?

Takzvané koláčiky šťastia sa už od pradávna ručne vyrábali vo svätyni neďaleko Kjóta. Zrejme niekedy v 30. rokoch minulého storočia, kedy Japonci často prevádzkovali čínske reštaurácie, sa tieto koláčiky hromadne rozšírili, a to najmä v Amerike, konkrétne v Kalifornii.

Dokončiť

Výsledky

-