Potrpíte si na dobré jedlo? Radi varíte? Chutí vám? V tom prípade si hravo poradíte s našim nasledujúcim „jedlým“ kvízom.
V kvíze je pre vás pripravených dokopy 9 otázok. Niektoré sú ľahšie, iné zas o dosť ťažšie. Správna odpoveď je vždy iba jedna. Koľko bodov sa vám podarí získať? Skúste a dajte nám vedieť v komentári na facebooku. Poďte na to!
Viac kvízov a zábavy nájdete TU
Štart
#1. Pâté de Foie gras je paštéta, ktorá sa vyrába z pečene?
Ide o francúzsku špecialitu, na výrobu ktorej sa používajú predovšetkým husacia a kačacia pečeň.
#2. Coleslaw, populárny šalát z kapusty, majonézy, cibule a mrkvy, má, čo sa názvu týka, pôvod v?
Koolsla je pôvodne holandský termín pre označenie kapustového šalátu.
#3. Viete, čo to je pučálka?
#4. Viete, odkiaľ pochádza Kuskus?
Práve tu sa dodnes vyrába kuskus ručne. Náročný proces predstavuje priamo rituál. Obilnina sa dlhé hodiny len mieša, po zaliatí slanou vodou príde na rad drvenie, sušenie a preosievanie, až vzniknú drobné kuskusové zrná.
#5. Sladký kysnutý pekárenský pokrm, ktorý sa pečie na tzv. trdle pochádza zo Sedmohradska. U nás sa mu hovorí?
#6. Chorizo, niekedy písané aj ako čorizo, je výrazne korenistá pochutina. Je to?
Ide o tradičnú španielsku klobásu, ktorá sa vyrába z bravčového mäsa, papriky a cesnaku.
#7. Bešamel, cibuľové pyré, smotana. Čo z toho všetkého môže vzniknúť? Samozrejme tá najjemnejšia omáčka známa ako?
Omáčka dostala meno podľa Charlesa de Rohana, princa zo Soubise.
#8. Koláčiky šťastia, ako sa im hovorí, poznáme hlavne z čínskych reštaurácií, zvláštne ale je, že s Čínou majú pramálo spoločného. Ide totiž o tradíciu?
Takzvané koláčiky šťastia sa už od pradávna ručne vyrábali vo svätyni neďaleko Kjóta. Zrejme niekedy v 30. rokoch minulého storočia, kedy Japonci často prevádzkovali čínske reštaurácie, sa tieto koláčiky hromadne rozšírili, a to najmä v Amerike, konkrétne v Kalifornii.