Panenka, pliecko či krkovička: Ako sa vyznáte v bravčovom mäse?

Myslíte si, že by z vás mohol byť dobrý mäsiar? V našom ďalšom kvíze sa môžete otestovať. Pozrite sa na “slepú mapu” a podľa čísla určite, ktoré mäso nájdete na prasiatku.

V teste je pre vás pripravených dokopy 7 otázok. Niektoré sú ľahšie, iné zas o dosť ťažšie. Správna odpoveď je vždy iba jedna. Koľko bodov sa vám podarí získať? Skúste a dajte nám vedieť v komentári na facebooku. Poďte na to!

Viac kvízov a zábavy nájdete TU

Štart

#1. Ako sa nazýva časť pod číslom 6?

Je stredná časť bravčovej nohy. Veľmi obľúbenou úpravou je varenie (ovar z kolienka) či údenie. Je tiež možné ho piecť či dusiť. Kolienko je spolu s nožičkou častou prísadou tlačeniek.

#2. Ako sa nazýva časť pod číslom 4?

Bravčové pliecko bez kože s povrchovou vrstvou tuku. Používa sa na pečenie, dusenie a na mletie. Vykostený kus je výborný na guláš či do omáčky, dobre odrezaný kúsok chudého mäsa môže byť výborný rezeň, ktorý je o dosť šťavnatejší ako rezeň zo stehna.

#3. Ako sa nazýva časť pod číslom 3?

Predné bravčové, zahŕňa hornú časť krku až po 3. až 4. hrudný stavec. Ide o šťavnaté mäso prerastené tukom, vhodné na rezne, pečenie, minútky alebo napríklad ako steak na gril. Na rozdiel od stehna je výrazne šťavnatejšie a krehkejšie.

#4. Ako sa nazýva oblasť pod číslom 13?

Bravčová kvetová špička je sval zo zadnej časti zvieraťa, ktorý je málo namáhaný, prerastený, šťavnatý a vhodný takmer na všetko. Ide o najlepšiu časť stehna, mramorovanie jemnými žilkami tuku a voľná štruktúra svalových vlákien zaručujú krehkosť mäsa pri jeho ďalšom spracovaní.

#5. Ako sa nazýva časť pod číslom 7?

Bok, tiež zvaný bôčik, je považovaný za menej kvalitné a veľmi tučné mäso. Hodí sa k pečeniu, plneniu, údeniu, vareniu a duseniu. Je tiež surovinou pre niektoré mäsové výrobky, ako je napríklad anglická slanina. Súčasťou boku sú aj rebierka. Sú vhodné na smaženie i pečenie, nevysúša sa, mäso zostáva šťavnaté a ružové.

#6. Ako sa nazýva časť pod číslom 11?

Bravčová obdoba hovädzej sviečkovej. Rovnako ako u hovädzej sviečkovej ide o vysoko kvalitné šťavnaté a krehké mäso. Pripravuje sa prevažne pečením v celku či väčších kusoch, aby nevyschlo a nestratilo šťavu, často však aj ako minútky či medailóniky.

#7. Ako sa nazýva oblasť pod číslom 2?

Laloku sa tiež hovorí podbradok. Je to veľmi tučný kus mäsa, tvorený prevažne masťou a menším množstvom svalstva a kože. Tvorí základ žemlových jelítok, pridáva sa tiež do jaterníc a podobne.

Dokončiť

Výsledky

-